Portrait Per Fugelli

Per fugelli

født 07.12.1943

Per Fugelli ble født i Sandnes og vokste opp i Paradisveien i Stavanger. 

Hans far var huslege og i første del av Pers akademiske karriere ble i hans fotspor, som allmennmedisiner hvor han senere ble spesialist også i sosialmedisin. Han var gift med kjæresten sin, Charlotte og etterlot seg i tillegg to barn og flere barnebarn.

Til tross for sin altfor tidlige bortgang, etterlater han seg en bemerkelsesverdig arv som en av Norges mest fremtredende samfunnsdebattanter og folkehelseforkjempere.

Etter å ha fullført medisinstudiet debuterte han som forsker og lege på 1970-tallet på Værøy og Røst. Familien Fugelli tilbrakte tre år her ute i havet, og kjærligheten til stedet, naturen, folkene og lynnet skulle følge Per hele livet og også føre ham tilbake hit enten det var fysisk eller som eksempel i hans resonnementer.  Avhandlingen «Helsetilstand, helsetjeneste og legemiddelforbruk på Værøy og Røst» dannet grunnlag for hans doktorgrad i allmennmedisin og skilte seg ut ved hvem det ble forsket på. Med dette begynte Per Fugelli å gjøre seg bemerket i offentligheten gjennom sitt engasjement for folkehelse og sosial rettferdighet. Hans bidrag til samfunnet strakte seg langt utover akademiske kretser, og han ble en stemme for de svakeste og mest sårbare i samfunnet.

Per Fugelli ble kjent for sitt klare og direkte språk, som han brukte til å utfordre etablerte sannheter og systemer. Han hadde en unik evne til å formidle komplekse ideer på en tilgjengelig måte, og han var en fryktløs talsperson for åpenhet og ærlighet, selv når det var ubehagelig eller upopulært. Gjennom årene mottok Per Fugelli flere priser og utmerkelser for sitt arbeid, inkludert Anders Jahres medisinske pris, Fritt Ords honnør og som Æresborger av Røst. Hans bidrag til samfunnsdebatten og folkehelsens sak ble også anerkjent gjennom hans deltakelse i en rekke offentlige utvalg og komiteer.

Per Fugellis engasjement for folkehelse var ikke begrenset til akademisk forskning og politisk arbeid. Han var også en aktiv formidler, forfatter og foredragsholder, og han reiste landet og verden rundt for å dele sin kunnskap og inspirere andre til handling. Han var en ettertraktet taler på konferanser og arrangementer, og hans bidrag til å øke bevisstheten rundt viktige helsemessige og samfunnsmessige spørsmål kan ikke undervurderes. 

Tilnærmingen til folkehelse var noe umake det vi før har blitt presentert med, for Per Fugelli oppfordret til at vi skulle «…gi litt mer faan», at nullvisjoner var noe vås og at vi skulle ta vare på flokken. Solidaritet og kjærlighet til det lytefull og ufullkomne var verdier som sto sterkt i det han formidlet.

I tillegg til sitt arbeid som samfunnsdebattant og folkehelseforkjemper, var Per Fugelli også en kjærlig familiemann og en dedikert venn. Han etterlot seg et uutslettelig inntrykk på alle som kjente ham, og hans arv vil leve videre gjennom hans inspirerende arbeid og sitt engasjement for en bedre verden. De siste årene av Pers liv ble for han egen og familiens del preget av hans kamp mot kreften. Denne kampen fikk offentligheten også ta del i da han på sitt sedvanlige uredde vis delte sine refleksjoner i møte med døden, frykt, sorg og søken etter mening gjennom bøker, foredrag, debatter, TV og film. Han ble hyllet for åpenheten knyttet til egen sviktende helse og som pasient.  I debattene som fulgte i kjølvannet fikk han oppkalt en lov etter seg. Lex Fugelli sikrer at pasienter i spesialisthelsetjenesten skal ha en lege som holder tråden i et behandlingsløp, som de kan forholde seg til.

Han sovnet inn på Jæren 13. september 2017 med flokken sin rundt seg.